Drogen

Nadat de coating zoals loog, beits,  olie of (UV) lak is aangebracht op het houtenproduct, dient deze nog te worden gedroogd alvorens te kunnen verpakken. Afhankelijk van de coating zijn er verschillende technieken beschikbaar, uiteenlopend van luchtdroogtunnels, infrarood stralers (IR), Ultra violet lampen (UV), LED modules tot droogwagens.

Het Soest Test Centre beschikt over alle technieken, uiteenlopend van eenvoudige tot geautomatiseerde machineopstellingen. Graag nodigen wij u uit om gezamenlijk te komen tot de best bij u passende oplossing voor uw project.

 

Lucht en/of  Infrarood (IR)

Watergedragen coatings zoals sommige beitsen en lakken, drogen door middel van lucht en warmte. Hiervoor kunnen droogtunnels  worden gebruikt die door middel van luchtcirculatie het droogproces bespoedigen. Afhankelijk van de coating en de laagdikte wordt  een keuze gemaakt in temperatuur, snelheid en blaasrichting van de lucht.

Ook zijn er combinaties van lucht -en infrarood technieken welke worden toegepast om het droogproces nog meer te versnellen.

      

 

UV  (Ultra violet)

Er zijn vele oliën en lakken die speciaal gemaakt zijn om met UV licht te drogen wegens de enorme hoge snelheid. Het UV licht zorgt ervoor dat de speciale foto-initiator in de coating, geactiveerd worden en de uitharding binnen enkele seconden plaats vindt. Afhankelijk van de productiesnelheid, laagdikte en of het een transparante of gepigmenteerde coating betreft, is er de keuze om 1 of meerdere UV lampen toe te passen. Standaard beschikt de machine over een warmte bestendige INOX gaasband en zijn de lampen in hoogte verstelbaar, alsmede het vermogen regelbaar tussen de 50 en 100 %, om de gewenste capaciteit in te stellen naar gelang de hoeveelheid olie/lak en de doorvoersnelheid.

 

          

 

LED  (Light-emitting diode)

Droogtunnel voor het drogen van transparante en/of gepigmenteerde LED UV olie of lak. Uniek is de industriële keuze van de LED module. Gekozen is voor een professionele uitvoering welke geschikt is voor ALLE merken LED UV olie of lak.  De Soest LED UV-droogtunnel beschikt over een industriële LED Pro+ module. Deze LED module wordt middels een aggregaat gekoeld, welke ervoor zorgt dat de UV straling stabiel blijft en de module een langere levensduur heeft.

De LED module beschikt over een regeling van 0 - 100 % om de gewenste capaciteit in te stellen naar gelang de hoeveelheid olie/lak en de doorvoersnelheid. De transportband betreft een RVS gaasband, welke ongevoelig is voor veroudering door de UV straling. Een sensor bij de ingang van de machine detecteert elk werkstuk en schakelt de LED module telkens aan en uit wanneer er een werkstuk wordt doorgevoerd. Hierdoor wordt een extra besparing op energie bereikt.

      

Droogwagens

                       

Droogwagens om de behandelde werkstukken op weg te leggen voor transport, opslag en droging. Verschillende uitvoeringen leverbaar.