Lijmen

Het Soest Test Centre beschikt over alle technieken, uiteenlopend van eenvoudige tot geautomatiseerde machineopstellingen. Graag nodigen wij U uit om gezamenlijk te komen tot de best bij U passende oplossing voor Uw project.

 

Hotmelt PUR Lijm/persstraat voor vloerdelen

Lijmstraat voor het verlijmen van vloerdelen met behulp van Poly-urethaan reactieve (PUR) smeltlijm. Vloerdelen bestaande uit een massieve toplaag (meestal eiken hout) op een houten drager (meestal multiplex).

De drager, voorzien van lijm, wordt automatisch gestopt op een na de lijmwals geplaatst indexstation. Dit indexstation (rollentransport) beschikt over aanslagen om de drager zowel in de lengte als breedte uit te richten. De operator neemt een toplaag van de stapel af boven het indexstation en plaats deze op de drager. Bediening van een voetpedaal transporteert het geheel naar een rollenpers. Deze bestaat uit een verschillende zware drukwalsen met pneumatische cilinders die het geheel krachtig aandrukken. De enorme kleefkracht van de lijm zorgt ervoor dat de vloerdelen niet verder op stapel te hoeven worden geperst.

 

Hotmelt walsen

Hotmelt lijmen (of te wel smeltlijmen) zijn er in verschillende soorten zoals PSA (zelfklevers), EVA/ Poliolifine (thermoplastische lijmen) en PUR (reactieve polyurethaan). Een diversiteit in lijmen voor verschillende toepassingen.

 

              

De walsmachines kunnen worden uitgevoerd met rubberen of stalen walsen in combinatie met manueel of geheel geautomatiseerde handeling. Lijmmachines kunnen worden geleverd voor bijvoorbeeld de verlijming van HPL-laminaten, sandwichverlijming tussen schuimplaat en aluminium, hout of stalen dekplaten.

Korte opentijden van de lijm en de directe lijmkracht resulteren in de mogelijkheid om de panelen snel na te bewerken zonder dat deze in bijvoorbeeld een stapelpers moeten worden aangedrukt.  Tevens voorkomt het ontbreken van oplosmiddelen of water in de lijm het kromtrekken van panelen. 

 

Koud lijm walsen

Uitvoeringen met stalen en rubberen opbrengwalsen afhankelijk van de te lijmen materialen en de lijmsoort PVAc, 1 of 2 componenten PU of UF. De dosering van de lijmhoeveelheid kan gebeuren middels doseerwalsen of eenvoudige bakken. Toevoer van de lijm varieert van handmatig , naar pompen tot en met het mixen van lijm.

                          

Verkrijgbaar in breedte maten van 250 tot 3.200 mm.