Drogen

Nadat de coating zoals loog, beits,  olie of (UV) lak is aangebracht op het houtenproduct, dient deze nog te worden gedroogd alvorens te kunnen verpakken. Afhankelijk van de coating zijn er verschillende technieken beschikbaar, uiteenlopend van luchtdroogtunnels, infrarood stralers (IR), Ultra violet lampen (UV), LED modules tot droogwagens.

Het Soest Test Centre beschikt over alle technieken, uiteenlopend van eenvoudige tot geautomatiseerde machineopstellingen. Graag nodigen wij u uit om gezamenlijk te komen tot de best bij u passende oplossing voor uw project.

 

Lucht en/of  Infrarood (IR)

Watergedragen coatings zoals sommige beitsen en lakken, drogen door middel van lucht en warmte. Hiervoor kunnen droogtunnels  worden gebruikt die door middel van luchtcirculatie het droogproces bespoedigen. Afhankelijk van de coating en de laagdikte wordt  een keuze gemaakt in temperatuur, snelheid en blaasrichting van de lucht.

Ook zijn er combinaties van lucht -en infrarood technieken welke worden toegepast om het droogproces nog meer te versnellen.

 

 

UV  (Ultra violet)

Er zijn vele oliën en lakken die speciaal gemaakt zijn om met UV licht te drogen wegens de enorme hoge snelheid. Het UV licht zorgt ervoor dat de speciale foto-initiatoren in de coating, geactiveerd worden en de uitharding binnen enkele seconden plaats vindt. Afhankelijk van de productiesnelheid, laagdikte en of het een transparante of gepigmenteerde coating betreft, is er de keuze om 1 of meerdere UV lampen toe te passen. Standaard beschikt de machine over een warmte bestendige INOX gaasband en zijn de lampen in hoogte en op 50 en 100 % vermogen instelbaar.

 

          

 

LED  (Light-emitting diode)

De meest nieuwe droog techniek is die middels LED modulen. Minder opwarming van het houtenproduct en energiebesparing vormen de voordelen van deze techniek. Wegens het zeer smalle lichtspectrum van de LED modulen, moeten deze worden afgestemd op de specificatie van de coatingleverancier. Niet alle leveranciers beschikken nog over coatings welke met LED gedroogd kunnen worden, waardoor de universele inzetbaarheid wordt beperkt. Ook de diversiteit in kleuren van de coating als mede de droog snelheid, vraagt nog enige ontwikkeling.

 

 

Droogwagens

                       

Droogwagens om de behandelde werkstukken op weg te leggen voor transport, opslag en droging. Verschillende uitvoeringen leverbaar.